Utvärdering av Gröna Bandet-utrustningen

Innan turen gjorde jag ett inlägg om vilken utrustning jag skulle ha med mig. Nu kommer det roliga: utvärdering! Vad funkade, vad funkade inte, vad bytte jag ut/ändrade på och vad önskar jag varit annorlunda? Om du inte har läst inlägget om vad jag skulle ta med mig på turen hittar du den här:
https://alexsfjallopning.com/2023/06/08/grona-bandet-utrustning/

Av sovsakerna på listan bytte jag precis innan turen ut underställströja, underställsbyxor, varma ullstrumpor och balaclava (tot 300g) mot en sovsäcksliner i siden (Helsport, 140g). Detta för att kunna ha valfriheten att sova i fjällstugor och stationer om jag hade lust. Och två supertips när det gäller hygien/fräsch-het: jag hade fluor-tuggummi med mig, sjukt nice efter att ha små-ätit godis en halv/hel dag eller svept en dyrköpt (men väl värd) cola på nån fjällstuga. Sen är jag otroligt nöjd med min deodorant! Min deodorant hemma är av det fasta slaget (ej roll-on) så jag skar bort en bit från den och lade i en liten plastpåse. På så sätt fick jag deo varje dag, och bara på max 5 g extra. Otroligt värt tycker jag!

Av det jag hade på mig blev två par strumpor istället tre – skorna var lite stora så det funkade alldeles utmärkt med två par tåstrumpor att byta mellan och det tredje paret, ”vanliga” strumpor, utanpå dem. Det blev fortsatt Altra, men modellen Lone Peak istället för Olympus (här är hela sko-historien: https://www.instagram.com/p/CuJhBpFNP3K/?igshid=MzRlODBiNWFlZA== ). Det blev även att komplettera med ett par hälkuddar/hälkoppar (för hälsporre o.dy.) för att få lite extra dämpning och i alla fall lite drop. Det blev kanonbra!

Av extrakläderna blev dunjacka + ullunderställströja utbytt mot en tjockare ullunderställströja (Woolpower 200 ullfrotté). Det klarade jag mig alldeles utmärkt på, men hade också mestadels bra väder. Använde aldrig buffen, av nämnd orsak, men den skulle jag inte lämnat hemma ändå.

Av det under kategorin ”Annat” bytte jag ut min vanliga USB-laddare (alltså den man sätter in i vägguttaget) till en med tre portar – en nödvändighet så att när man väl är i en affär/café kan ladda mobil, klocka och powerbank samtidigt! Jag skickade hem kompassen eftersom jag hade både karta, samtliga rutter inlagda i klockan (kan alltid se var jag befinner mig i förhållande till rutten) och mobilen (samma där). Jag använde min powerbank lite en eller två gånger, men hade klarat mig utan den om jag försökt. Jag köpte en soft flask med ett filter under vägen (också Salomon) och använde aldrig vattenreningstabletterna. Det var värt med reningsfilter! Det vägde inte så mycket men jag kunde dricka filtrerat vatten direkt ur flaskan. Så den använde jag så fort jag var det minsta osäker – extra bra vid sjöar där det inte fanns in- eller utlopp.

Jag skickade även hem ”Soft cup” då jag istället hade soft flask nummer två som kopp, jag bara hade locket i en annan ficka.I övrigt behöll jag ”originalutrustningen”. Hade jag vetat på förhand att vädret skulle vara mestadels bra skulle jag köpt ett ultralight tält för att spara vikt – men det är ju skönt med ett rejälare, rymligare tält vid dåligt väder… Själva tältet är jag grymt nöjd med (men det visste jag ju sedan innan).

Salomon-regnbyxorna ska bytas ut. De har ingen dragkedja nertill och är ett h**** att ta på och av med skorna på. Dessutom har de en panel bak över rumpan, som säkert är jättebra om jackan täcker där – vilket den inte gör när man springer då allt har en förmåga att glida upp under/över midjebältet.

Köket med fast bränsle funkade precis så bra jag trodde, det gick till och med att ha hälften av den mängden bränsle som jag trodde skulle behövas! Dock fungerar den väldigt dåligt i vind (svårt att tända med vanlig tändare, trots att man försöker ha vindskyddet runt så gott det går).

Kan också nämna att ur första hjälpen-kitet användes mest leukoplast (superbra för allt, fäster bättre än sporttejp) och Ipren. Jag fick också användning för min 5g-tub Stormsure, ett lim att lags hål på tältduk med (både mitt eget och ett annat tält som hade fått små hål i golvduken).

Det mest otroliga: jag fick inte ett enda skavsår under hela turen! Det trodde jag inte ens var möjligt!

De korta tightsen jag använde (Swix, Pace High Waist Half Tights W) är utan tvekan de bästa tights jag sprungit med!!! Många andra glider upp över låren (ett jätteproblem). Eller så får jag skav mellan låren av dem, av sömmarna. Eller får jag skav i överkanten av byxan, vid midjan (under midjebältet). Eller kasar midjan ner lite, så att jag måste dra upp dem. Men inga problem med dessa, Pace-tightsen satt så perfekt, höll sig på plats, blev inte utslitna trots att jag använt dem HÅRT och torkade supersnabbt. Kunde inte ha varit mer nöjd!

Resten på listan funkade bra.

2 reaktioner till “Utvärdering av Gröna Bandet-utrustningen

Lämna en kommentar